2011-06-03

Al Qaidachef, f.d kamrat till Usama bin Laden, gripen i Balkh

ISAF meddelade igår att styrkan gripit en av Usama bin Ladens f.d kamrater i Balkhprovinsen. Under en räd i onsdags natt av afghanska kommandosoldater tillsammans med koalitionens specialförband greps denne i en räd i distriket Nahr-e Shahi tillsammans med två kamrater.
Av vad jag förstått var Al Qaida-ledaren tillfälligt i området, eftersom han i normala fall anges operera från Pakistan. Han misstänks ha varit tillsamans med bin Laden i Afghanistan 2001.

Natten innan greps i Mazar-e-Sharif dessutom den man som bedöms ha organiserat attentatet i Takharprovinsen som bland annat krävde polisgeneralens Dawood Dawood's liv och sårade den tyske generalmajoren Kneip. Mannen sägs tillhöra Islamic Movement of Uzbekistan, en av de farligaste Al Qaida-associerade organisationerna som finns. 

Enligt den uppföljning jag har, så har ett trettiotal medlemmar ur IMU gripits eller dödats i PRT MeS område sedan februari i afghansk/amerikanska specialoperationer. Givet en isbergshypotes kan det finns betydligt fler än önskvärt i vårt område. Balkh och Jowzjan gränsar till Uzbekistan, varifrån IMU hämtar sin kraft. Organisationen hyser även tjetjener, araber och andra centralasiater besjälade av att bekämpa icke-troende. 

Regelbundna läsare av Försvar och Säkerhet känner säkert igen sig i min uppföljning av IMU. Jag har respekt för organisationens målmedvetenhet och relativa skicklighet. Betydelsen av vårt område har ökat av flera skäl. Dels har Mazar-e-Sharif utvecklats till någon form av finansiellt centrum och dels transiterar ISAF allt mer förnödenheter över den norra logistikrutten genom vårt område. Denna kommer att öka ytterligare när järnvägen mellan Termez i Uzbekistan och Mazar-e-Sharif snart invigs. Som gammal jägarofficer vet jag att järnvägar erbjuder feta mål.


2011 blir ett långt år.