2012-07-26

Hizbollah Sverige AB - Sverige som bas för attacker?

F&S har vid otaliga tillfällen kommenterat Hizbollah, den shiitiska rörelsen med ursprung i Libanon. Hizbollah är en fascinerande organisation med flera strängar på sin lyra, vilket gör den svår att kontra. Vi kan urskilja minst fyra olika grenar av rörelsen, eller "motståndsrörelsen" som dess ledare Nasrallah brukar säga.

Hizbollah är en politisk kraft i sitt hemland och har förmåga att bygga mer eller mindre hållbara allianser med olika grupper som förenas i sitt motstånd mot Hariri och dennes allierade. Hizbollah har på så sätt fått ett indirekt inflytande över regeringsbildningen i Libanon.

Hizbollah är kanske framförallt en militär organisation med några av världens främsta lätta infanteritrupper. Målmedvetet har organisationen befäst södra delen av Libanon och bedrivit en intensiv övningsverksamhet, något som betalade sig när Israel hade stora problem att nå sina anfallsmål under Libanonkriget 2006. Sedan dess har rörelsen ersatt sina förstörda ammunitionsförråd och har nu många tiotusentals raketer i sin arsenal för att kunna användas mot mål i norra Israel. Det går inte att utesluta att man också har förmåga att genomföra lokala anfall in i Israel vid en ny konflikt.

Organisationen är också en social rörelse med omfattande biståndsverksamhet som genomfört en effektiv Hearts & Mindsoperation i Libanon för att öka det folkliga stödet. Sjukhus, katastrofhjälp och konstruktioner är några exempel på verksamheter som varit omfattande och framgångsrika.

Det fjärde benet är det kriminella/terrorism-spåret. Ofta i samarbete med det iranska Revolutionsgardets utländska organ Al Qods finns Hizbollah i varje världsdel, där man är särskilt stora och farliga i Sydamerika med bland annat narkotika- och vapenhandel på programmet. USA har därför organisationen på sin terroristlista medan EU ännu inte gjort motsvarande. Detta är något som kan ändras om organisationen kan knytas till attentatet i Burgas, Bulgarien, förra veckan då sex människor dödades i en bombattack.
Väldigt tidigt förekom uppgifter om att det skulle vara den svenske medborgaren Mehdi Ghezali som låg bakom attacken, vilket senare dementerades av både den bulgariska säkerhetstjänsten och SÄPO.

Såväl amerikanska som israeliska företrädare hävdar att det istället var just Hizbollah med stöd av Iran som genomförde attacken. Den israeliske generalstabschefen, generallöjtnant Benny Gantz, utlovade igår ett svar på det dödliga attentatet på de israeliska turisterna. Den bulgariske premiärministern Boyko Borisov uttryckte på en presskonferens att förövarna varit exeptionellt skickliga. Enligt Wall Street Journal följer utredarna nu ett annat svenskt spår med bäring på Hizbollah, eftersom tidningens sagesperson säger att vi har en av Europas mest aktiva avdelningar här jämte en aktiv iransk underrättelsetjänst.

Här börjar det bli lite jobbigt, eftersom vi haft en del uppmärksammade arresteringar runt om i världen av svenska medborgare med påstådda kopplingar till just Hizbollah. I början av året greps en man i Thailand för olagligt innehav av stora mängder (sex ton) av explosivämnen i ett förråd. Ett halvår senare greps en annan svensk medborgare som anklagas för att ha planerat en bilbombsattack mot israeler. Och för några veckor sedan arresterade cypriotiska myndigheter en annan svensk som misstänks för planläggning av en terroristattack. Denne hade bland annat ett omfattande bildarkiv på platser där israeliska turister brukar röra sig samt passagerarlistor från det israeliska flygbolaget El Al. Han påstås nu ha erkänt sina avsikter i förhör.

Det innebär att vi kan ha tre, kanske fyra fall av förberedelser eller genomförda terroristattacker som har kopplingar till Hizbollahsympatisörer i Sverige på bara ett halvår. Många gånger heter det att Sverige i värsta fall bara används som logistisk bas för olika organisationer. Så kan det vara i dessa fall också, att olika människor förberett logistiken för de verkliga förövarna. Eller så har organisationer som Hizbollah blivit mer aktiva i takt med konflikten med Israel och Saudiarabien hårdnat de senaste åren, och därför nu tar större risker genom att använda sig av personal från sina understödsområden. Att Sverige skulle vara en viktig logistikbas är naturligtvis inte bra, även om det ger möjligheter till att diskret följa logistiska och finansiella rörelser i det genomorganiserade myndighets-Sverige. Att tre möjliga terroristattentat avbrutits i förtid indikerar att det i vart fall inte är riskfritt för Hizbollah eller liknande organisationer att utgå från Sverige. Baksidan är att ett kunnande om planering och genomförande av olika slags attacker med bland annat IED:er (Improvised Explosive Device) sprider sig till lägenheter och gårdar på avlägsna platser i Sverige liksom att motståndare börjar att jaga dessa organisationer här i landet.

Detta är ytterligare ett exempel på den odelbara säkerheten och globaliseringen. I detta fall handlar det om konflikten mellan Iran och Israel respektive Saudiarabien som indirekt påverkar vår tillvaro i avlägsna norr. Bara genom effektivt och förtroendefullt samarbete och samverkan mellan myndigheter och organisationer samt med utländska partners kan vi hålla de extremistiska krafterna stången. Detta gäller oavsett om dessa är religiösa, etniska, nationalistiska eller ideologiska. Våld som politisk metod vill vi inte ha, varken på Gotland eller som exportvara. Däremot måste vi acceptera att att andra kan välja den vägen. Därför behöver vi ett brett perspektiv på vår säkerhet som backas upp med vilja och resurser.

Du vet väl om att du kan följa oss på Twitter @Forsvarsakerhet och på Facebook: Försvar och Säkerhet