2012-06-06

Du gamla, du fria

Idag när vi firar Nationaldagen är det värt att notera att vi får stort besök i morgon. Det är inte USA:s utrikesminister, utan Rysslands generalstabschef general Nikolaj Makarov som gästar oss. General Makarov värmde upp igår i Finland genom att ifrågasätta landets militära övningar, och undrade vem de var riktade mot. Den ryske generalstabschefen varnade också Finland för ett NATO-medlemskap. Det kunde under vissa omständigheter vara en fara för Ryssland.

De finländska kommentarerna efteråt handlade om att dämpa uppmärksamheten kring uttalandet. Vårt grannland, som har starkare erfarenheter av Ryssland än vad vi har, fortsätter dock med andra handen att förstärka vissa militära förmågor. Förutom förstärkt beväpning av sina stridsflygplan, så annonserade amerikanska Defence Security Cooperation Agency om en möjlig försäljning av 70 taktiska markrobotar till Finland. Systemet ATACMS har en räckvidd på 30 mil och sprider 275 substridsdelar över målområdet.

I Sverige står vi strax inför en ny Försvarsberedning, vars direktiv väntas när som helst. Trots att det lär bli fråga om att först göra en säkerhetspolitisk analys, så kommer resultatet så småningom att kraftigt påverkas av politisk vilja och ekonomiska realiteter. Försvarsministerns utgångspunkt i SVT:s agenda i söndags var en prolongering av ekonomin - och då är 2/3-försvaret vår säkerhetspolitik.

Som en service till våra riksdagsledamöter inför Försvarsberedningen har jag därför här en enklare Googleöversättning av president Putins inledning vid mötet med den ryska militärledningen för en vecka sedan, där han lägger ut texten om den framtida rustningen.

Nu är detta planer, och den ryska förmågan just nu är frånsett kärnvapenkapacieteten och luftlandsättningsstyrkorna inte särskilt imponerande. Vi ska inte hetsa upp oss varje gång ett ryskt stridsflygplan svänger ut över Östersjön idag, men å andra sidan ta till oss ambitionen i avsikten om upprustning.

Med ett Europa som kraftigt kan försvagas, om/när markandens förtroende för Euron går genom golvet kan komma att påverka säkerheten i vår världsdel så småningom. Bara tankeexperimentet med en ultrastark tysk valuta som i sin tur leder till kraftigt exportfall och följande arbetslöshet väcker otäcka minnen.

Det är något att fundera på när vi idag firar Nationaldagen i ett väder som påminner om vår värld. Ibland sol, ibland regn.

Du vet väl om att du kan följa oss på Twitter @Forsvarsakerhet och på Facebook: Försvar och Säkerhet