2012-04-26

Ryssland övar överallt

Från Ryssland har det kommit ett par intressanta besked. Dels berättade en talesman för det ryska försvarsministeriet att en styrka från luftlandsättningsförbanden skall öva tillsammans med amerikanska förband i USA. Först ska de ryska trupperna öva i Fort Carson med amerikansk materiel, för att sedan tillsammans genomföra övningar. Bland annat ska man genomföra en luftlandsättning i fientligt område och utföra en räd mot ett träningsläger för terrorister.

Igår kväll berättade den ryske generalstabschefen Makarov att Ryssland och NATO för förhandlingar om att utrusta ryska fartyg med kommunikationsutrustning enligt NATO-standard för att kunna öka interoperabiliteten vid anti-piratoperationer. Över tiden har Ryssland en jagare av Udalojklass utanför Somalia för dessa uppdrag.

Överlag verkar den ryska internationella övningsverksamheten öka. För närvarande pågår också en gemensam rysk-kinesisk övning i Gula havet. Fyra ryska ytstridsfartyg och tre underhållsfartyg deltar i övningen som omfattar skydd av försörjningsleder, räddningsuppdrag och ubåtsjakt.

I sammanhanget kan det vara värt att notera att Ryssland enligt uppgift har höjt beredskapen i Fjärran Östern med anledning av underrättelser som säger att Nordkorea inom en vecka kommer att göra ett nytt kärnvapentest.

Så sakteliga börjar Ryssland få igång sin övningsverksamhet. Enligt mil.ru levereras nu Ka-52-helikoptrar för fullt till bland annat Chernigovkabasen. Enligt försvarsministeriet kommer leverenserna vara klara där innan årets slut. Övningsverksamheten fördubblades förra året och ökade med ytterligare 45 % under årets tre första månader. Den komplicerade bilden med samarbete, hård retorik och ökande övningsverksamhet innebär att det är bäst att fästa blicken på kapaciteten hos de väpnade styrkorna. Intressen och politisk vilja kan alltid ändras.