Läget i Libyen förblir oklart. Det nationella övergångsrådets (NTC) ledare, Abdel Jalil, annonserade i fredags att de planerade valen 19 juni kommer att skjutas upp. Uttalandet modererades senare till ett "kanske" med hänvisning till bland annat överklagansprocesser avseende nomineringar. Valet om tre veckor gäller nationalförsamlingen som ska utforma en ny konstitution.
FN ligger på bedömningar kring 75000 - 100000 internflyktingar i landet. En siffra som är på väg åt rätt håll. Under kriget i Libyen beräknas uppemot 500000 människor varit på flykt. Materiellt gick det inte någon större nöd på dessa, då levnadsstandarden hos det libyska folket var relativt högt, vilket innebar att familjer kunde inhysa släktingar från andra områden i landet i sina hus.
Åt andra hållet går däremot den libyska ledningens respekt för Internationella Brottmålsdomstolen (ICC). Under kriget sökte NTC åtal mot Khaddafi och dennes närmaste, men nu vägrar rådet konsekvensent att lämna ut Saif al-Islam till ICC. Likaså insisterar regimen på att Khaddafis underrättelsechef Abdullah Sanussi ska lämnas ut till Libyen istället.
Övergångsrådet har också introducerat lag nr 37 som förbjuder förolämpningar mot Libyen och dess folk, kritik mot revolutionen eller glorifiering av Khaddafi. Det hela påminner om Khaddafis lagar om att förbjuda kritik mot dennes revolution 1969.
Eftersom läget är oklart har oljebolaget Shell annonserat att de stoppar utvinningen i landet, men blir kvar med representation. Motivet anges som att utvinningen inte är värd priset. Med tanke på den libyska oljans kvalitet kan det vara en indikation på Shells värdering av läget i Libyen. Å andra sidan är den totala oljeproduktionen uppe kring 90% av produktionen före kriget.
För två dagar sedan utropade den oheliga alliansen mellan Al Qaida-associerade organisationen Ansar Dine (Trons försvarare) och National Liberation Front of Azawad (FNLA) den självständiga staten Azawad i norra Mali. De forna fyra grupperingarna är därmed tre. Sedan tungt beväpnade tuareger återvänt från tjänst i Khaddafis sold och anslutit sig till FNLA gick det snabbt att ta över stora delar av landets norra delar, i synnerhet sedan kaptenen Amadou Sanogo gjort en militärkupp i söder samtidigt. Omvärlden reagerade kraftigt, och Sanogo överlämnade snart makten till Dioncounda Traore som interimpresident. Denne misshandlades dock svårt i ett upplopp under förra veckan, och befinner sig nu i Frankrike för vård.
I affärsvärlden brukar man säga att det inte finns några sammangåenden mellan företag, utan bara övertaganden. Försök till ett sådant kom omedelbart från Ansar Dine som hävdade en överenskommelse med FNLA om att införa Sharialagar i Azawad. Det innebär att FNLA antingen kommer att bryta pakten eller bli ett redskap för islamisterna.
Så ser det ut som en delkonsekvens av det libyska kriget i Mali. I öster ligger Egypten som ju genomförde första valomgången till presidentposten i förra veckan. Valet var en framgång på sättet det genomfördes utan våld. Å andra sidan var valdeltagandet kring 40%, vilket innebär att de två slutkandidaterna har primärt stöd av 11-12% av de röstberättigade. Intensiva förhandlingar pågår med all sannolikhet bakom kulisserna. De viktigare utslagna kandidaterna har skyndat sig att vara mot Mursi och Shafiq.
Med det parlamentariska stöd som Muslimska Brödraskapet fick, så är röstpotentialen stor för dess kandidat. Vektorerna pekar dock i annan riktning. För ett halvår sedan ansågs det gamla gardet vara helt ute, men nu är en Mubarakman alltså möjlig att välja till president, för Shafiq har vind i seglet med sitt budskap om säkerhet. Jag bedömer därför en upptrappning av våldet inför andra valomgången och en ny nationalistisk retorik med arabisk, och inte religiös klang. Det styrande militärrådet som ännu inte släppt igenom en ny konstitution har också hög handlingsfrihet beroende på valresultatet i mitten av juni.
Jag håller mig fortfarande till mina tre tumregler för regionen: Ingenting är enkelt, ingenting är tillåtet och ingenting är vad det ser ut att vara. Expect the unexpected!
Du vet väl om att du kan följa oss på Twitter @Forsvarsakerhet och på Facebook: Försvar och Säkerhet