Filippinerna är juli månads fokusområde.
Beläget i sydostasien är Filippinerna den senaste tiden mest uppmärksammat för de spänningar som finns i Sydkinesiska sjön mellan Kina och omgivande stater. Detta är ett av många bekymmer för den nästan 100 miljoner starka republiken.
Filippinerna har de senaste 500 åren varit inom först den spanska, och sedan den amerikanska intressesfären. Filippinerna har sedan sin självständighet fört en kamp för att införa demokrati, vilket har sett flera framgångar, men också motgångar.
Sedan andra världskriget, då en miljon öinvånare dog, har banden med USA utvecklats på olika sätt. Filippinerna är en viktig icke-NATO-allierad för USA i Stilla havet. Filippinska ungdomar ger sig av i tusentals varje år för att bli amerikanska medborgare via värvning i det amerikanska försvaret. Den nära relationen har gjort att många i landet talar engelska, vilket gör Filippinerna till världsledande när det gälller outsourcing av arbetskraft. Elva miljoner filippiner arbetar idag utmolands.
Andra utmaningar som finns är kampen mot den separatistiska och islamistiska rörelsen Abu Sayyaf, som slåss mot filippinska myndigheter för att upprätta en självständig provins (Bangsamoro) i södra delen av archipelagon som Filippinerna utgör. Med bland annat amerikanskt stöd har myndigheterna fört en relativt framgångsrik kamp mot denna rörelse, som numera har tappat styrka jämfört med för tio år sedan.
Med all seismisk aktivitet i regionen är Filippinerna sårbart för jordbävningar och jordskalv. Översvämningar från skyfall är också vanliga, i veckan dödades 30 människor i sådana floder.
Trots att landet är bördigt, så är den egna livsmedelsförsörjningen skral i förhållande till behovet. Landet importerar livsmedel för närmare 12 Mdr USD varje år och närmare hälften av hushållens inkomster går till livsmedel. Landet är således sårbart för prishöjningar på livsmedel, vilket kan påverka social oro.
På kort sikt är dock det mest akuta läget relationerna med Kina kring Sydkinesiska sjön. Här kommer vi att titta in på dessa mer i detalj till helgen.
Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet