2012-03-14

Ouvertyr i Mellanöstern?

Ungefär 15 raketer och granater sköts från Gaza igår under den första dagens eld-upphör efter de senaste dagarnas beskjutningar parterna emellan. Under de fyra första dagarna sköts närmare 300 raketer och granater från Gaza, utan några döda på den israeliska sidan. Det innebär att helgen innebar de mest omfattande beskjutningarna på flera år. Att Israel slapp undan med några skadade förklaras av att en dl av raketerna är hemmabyggen och därför får felfunktioner, andra sköts ned av luftvärnsbatterier av typen Iron Dome som mäter in en raket i banan och avfyrar en robot mot denna. Träffsannolikheten har visat sig vara kring 90 % för systemet när det gäller upptäckta mål.

Den palestinska sidan fick uppleva 25 dödsoffer, varav fyra civila enligt mediauppgifter. Utbrottet skedde sedan israeliskt flyg i fredags anföll en bil med bland annat ledaren för Populära Motståndskommittéen, Zuhair al-Qasai, som misstänktes för att vara i uppstarten av en attack i södra delen av Israel eller Sinai på den egyptiska sidan.


Sedan Mubaraks fall har säkerheten på Sinaihalvön försämrats drastiskt. Naturgasledningen mellan Israel och Egypten har attackerats 13 gånger och bedömare har noterat en ökad radikal religiositet bland de beduinstammar som behärskat handel och smuggling i området under mer än tusen år. Egypten har fått tillstånd av Israel att gruppera några bataljoner för att försöka få grepp på läget. Det var också med egyptisk hjälp som gårdagens eld-upphör förhandlades fram. En bidragande faktor till det känsligare läget i Sinai är också att flera terroristorganisationer numera har huvuddelen av sina förråd och träningsplatser i Sinai istället för det framskjutna och omringade Gazaområdet.

Premiärminister Netanhayu antydde igår att det kan bli fråga om utvidgade operationer mot Gaza, vilket det med all sannolikhet finns förberedda planer för. Hittills har Israel avstått, eftersom det skulle kunna försvåra relationerna mellan Egypten och Israel. Det sista Israel behöver är en sådan utveckling. F&S står fast vid sin tidigare bedömning om att om det blir operationer i Gaza, då är det inledningen på mer omfattande operationer i Mellanöstern.


Det är svårt att avgöra var världen står i den frågan just nu. Noterbart är att två israeliska robotbåtar och en korvett passerat Suezkanalen de senaste dagarna ut till Röda havet. Det är de första passagerna på tre år från israelisk sida.

I takt med att de diplomatiska förväntningarna ökar kring de nya samtalen om det iranska atomprogrammet, så ökar också Irans handlingsutrymme något i och med att regimen i Syrien fortfarande sitter vid makten i landet. Det ger Iran en möjlighet till strategiskt djup i sitt försvar, både fysiskt och psykologiskt. Där är det också intressant att notera att Hamas till slut har lämnat Damaskus för att istället sätta upp sitt huvudkontor någon annanstans, för närvarande i Kairo. Organisationen blir därför klämd mellan den egyptiska juntans krav att sitta still i båten och mer radikala krafter på den palestinska sidan som vill tillfoga Israel förluster i liv och hålla hundratusentals skolbarn hemma från raketbeskjutningar.


Läget är mer vobblande än på länge, och lite behövs för att tända en gnista. Döda skolbarn i någon beskjutning och den israeliska ledningen kommer utsättas för krav på att hindra beskjutningar genom en markoperation på Gazaremsan. Andra orosmoln är rörelser av syriska kvalificerade stridsmedel som luftvärnsrobotar och kemiska vapen till Hizbollah i Libanon, vilket skulle innebära israeliska angrepp på dessa transporter. Sådana skulle kunna igångsättas av attacker från Al Qaida-associerade grupperingar som infiltrerat Syrien.

Attentat mot israeliska eller amerikanska mål utomlands kan också sätta igång kedjereaktioner. Från Indien kommer nu underhandsrapporter att polisen i Dehli de närmaste dagarna kommer att avslöja sin utredning som ska visa att Iran/Hizbollah ligger bakom mordförsöket mot en israelisk diplomat och dennes hustru. Från Baku kommer också idag rapporter från AFP och Reuters att de azeriska myndigheterna gripit 22 personer misstänkta för att ha förberett attacker mot de israeliska och amerikanska ambassaderna på uppdrag av ..... Iran/Hizbollah.

2012 blir ett hett år.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet