2011-06-30

Den persiska pärsen blir allt värre

Spänningarna mellan omvärlden och Iran blir allt tydligare. I måndags inledde Iran en lång militär övning med namnet: Den store Profetens sjätte krigsspel. Första dagen avslöjade landet att man har byggt underjordiska silos, varifrån långdistansrobotar kan avfyras. I tisdags földe de sedan upp med att skjuta fjorton robotar mot samma mål, vilket följdes upp av ett utspel av Revolutionsgardets flygchef Amir Ali Hajizadeh, som sa att de nu kan bekämpa mål i hela Israel och amerikanska baser i regionen. Störst påverkan får detta mot baser i Afghanistan och Turkiet, enligt min bedömning.

Den iranska robotindustrin har arbetat för högtryck de senaste åren. det tjänar inget till att ha ett kärnvapen om du inte kan leverera det. Just nu prioriteras robotar som Shabab-4 med minst 320 mils räckvidd. Detta gör att vi i Sverige snart är inom iransk robotporté. Ännu ett skäl att starta en luftförsvarsutredning.

Iranierna har sannolikt interkontinentala robotar på ritbordet som kommer nå hela världen. De har också annonserat sin avsikt att skjuta upp en apa i rymden, vilket kräver 330 kg lastförmåga. För detta ändamål har de byggt raketen Kavoshgar-5.

Allt detta föranledde den brittiske utrikesministern William Hague att igår varna världen för Irans avsikter och förmåga. Hague hävdade att Iran genomfört hemliga tester med ballistiska robotar, inklusive en kapacitet att leverera kärnvapen, vilket är ett flagrant brott mot FN:s säkerhetsrådsresolution 1929. Min bedömning är att det rör sig om Shabab-3 med cirka 250 mils räckvidd.

Israelerna följer verksamheten noga och genomförde förra veckan civilförsvarsövningar, där befolkningen i alla delar av landet
kommenderades till skyddsrum. Regeringen sammanträdde i en kärnvapensäker bunker. Det kvalificerade luftvärnet i form av Iron Dome har spridits i landet.

Den iranska verksamheten ska även ses i ljuset av spänningar mellan Turkiet och Syrien. Genom att genomföra dessa övningar sänder Iran budskapet att de är beredda att försvara Syrien mot "utländsk inblandning". Något de till del har belägg för. Med allra största sannolikhet finns det makter i regionen som smugglar in vapen till delar av den syriska oppositionen. På samma sätt pågår med största sannolikhet förflyttningar av materiel och rådgivare, både från Iran och Libanon (Hizbollah) till Syrien.

I turkiska tidningar skrivs det nu öppet om det som jag twittrade om den 11 juni, nämligen att Turkiet överväger att gå in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Som vanligt är regionen full av rykten. Kuwaitisk press rapporterar om israeliska varningar till Assad, att om Syrien anfaller Israel, så kommer Israel att att gå mot Assad personligen.

Bättre då att följa det som faktiskt kan följas. För närvarande finns USA:s två mest moderna hangarfartygsgrupper, Ronald Reagan och George H W Bush, i Arabiska havet. Ameriaknska fartyg med Aegis luftförsvarssystem patrullerar mellan Svarta havet och Medelhavet. Hangarfartygsgruppen Eisenhower ligger vid Mallorca. En hygglig samling av maktprojektion alltså.

Nervositet är sällan bra i sådana här lägen. Inte blir det bättre av att den iranska presidenten Ahmadinejad är under attack från prästerskapet. Även om vi är vana att läsa om dennes hatiska utspel, så är denne betydligt mer pragmatisk än prästerna. Ahmadinejad driver en nationalistisk linje istället för en teokratisk sådan, han skiljer på Israel och det israeliska folket, vilket inte prästerskapet gör. Flera bedömare menar också att prästerskapet är mer inriktade på att ta risker med den arabiska våren och försöka göra inbrytningar i arabvärlden, vilket presidentens krets, enligt samma bedömare, anser är meningslöst. Defensiva åtgärder som att försvara vunna framgångar är de olika lägren överens om.

Den senaste krisen handlar om att tre nära medarbetare till Ahmadinejads stabschef, Esfandiar Rahim-Mashae, har arresterats för korruption. Detta ses som en attack mot Rahim-Mashae i syfte att underminera presidenten. Prästerskapet skyr Rahim-Mashae, en civilingenjör från Kaspsika havsområdet, som pesten. Presidenten har reagerat kraftigt. Han gjorde ett uttalande om att han anser att hans regeringen är en linje i sanden, och att han kommer att försvara denna. Han varnar alltså myndigheterna för att gå vidare mot stabschefen och andra. I Iran spekuleras det redan om efterträdare till Ahmadinejad. Utrikesministern, och tidigare chefen för Irans Kärnkraftsmyndighet, Ali Akbar Salehi, nämns som favorit.

En maktkamp mellan dessa krafter kommer Ahmadinejad att förlora. Det gäller nu för honom att hitta på något som räddar honom. Han saknar inte alternativ för det i regionen. Förutom Syrien och Irak finns det Bahrain och Jemen, men ännu troligare Libanon där Hariritribunalen nu skickat sitt material till den libanesiske riksåklagaren. Fyra Hizbollahoperatörer namnges som inblandade i mordet på Hariri d.ä.

Men, kanske är det så att de senaste dagarnas robotuppvisningar är hans kort. Den mycket inflytelserika prinsen i Saudiarabien, prins Turki uttalade idag att om Iran skaffar sig kärnvapen, så kommer Saudiarabien följa efter. Det kommer bli en varm sommar och en brännande höst i år.


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet