2011-05-28

Sudanskt fait accompli?

150000 civila på flykt från Abeyi. Sudanesiska trupper har tagit över staden medan omvärlden försöker samla sig. Afrikanska ledare försöker medla, medan väst och FN fördömer agerandet och uppmanar till ett tillbakadragande. Antagligen är det mycket inrikespolitik med i kalkylerna, och Södra Sudans president Kiir har uttalat en önskan om samtal istället för krig. Det kan innebära att al-Bashir får sin vilja igenom. Kommer det att bli en apptitretare i såfall?


Läget kring staden Abeyi börjar klarna sedan Sudanska förband intagit staden förra helgen. Enligt BBC, som stödjer sig på sydsudanesiska uppgifter, så har uppemot 150000 människor flytt Abeyi söderut, vilket utgör en stark påfrestning på fattiga Södra Sudan. I början av veckan förekom plundring och bränder i staden. Enligt vissa uppgifter har Sudan stängt av mobiltelefontrafiken i området. Satellite Sentinel Project har publicerat bilder som bland annat visar pansrade fordon i byar kring Abeyi och flygplan på flygfält i området.

Omvärlden har reagerat med bestörtning. USA, Storbritannien och Frankrike har fördömt Sudans agerande och uppmanat att trupperna ska dras tillbaka. Enligt USA:s envoyé Princeton Lyman står 38 miljarder USD på spel för Sudan i form av eventuella skuldavskrivningar och andra incentiv. Sydafrikas förre president, Thabo Mbeki, försöker medla mellan de bägge sidorna liksom Ugandas president Museveni. De arbetar inom ramen för AU tillsammans med bland annat Kenyas och Etiopiens ledningar som stod bakom fredsavtalet 2005. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har fördömt det eskalerande våldet och uppmanat Khartoum att dra tillbaka sina trupper.

FN har 9000 man i sin fredsbevarande styrka (UNMIS) i Sudan. Denna styrka väntas minska efter att Södra Sudan når sin självständighet den 9 juli i år. Samtidigt föreslår FN:s avdelning för fredsbevarande operationer att en ny styrka om 7000 soldater inrättas i Södra Sudan. Den nuvarande styrkan har fått kritik för att vara för passiva. Kritiker menar att UNMIS borde hålla de bägge sidorna åt och skydda civilbefolkningen istället för att bara övervaka och rapportera. Då och då beskjuter parterna FN-trupp. Den senaste veckan har två egyptiska soldater sårats och en FN-helikopter har beskjutits från marken. Enligt FN var det Misseriyamilis från norr som gjorde detta.

Sydsudanesiska minstrar har uttryckt desperation och på sina håll också tal om att försvara sig. President Kiir däremot har sagt att han inte kommer att gå i krig med Sudan, utan att det bästa är att nå fred genom samtal när det gäller Abeyi.

När det gäller Darfur, så har samtal mellan några av parterna startat i Doha, Qatar. Alla deltar inte i dessa samtal (se förra helgens inlägg). Under tiden har FN:s och AU:s gemensamma styrka i Darfur (UNAMID) rapporterat att 10 civila dödats i flyganfall på senare tid i norra Darfur.

I Libyen påstår sig rebellerna där har utkämpat framgångsrika strider med sudanesiska legosoldater väster om Kufra i sydöstra Libyen. Det skulle kunna röra sig om soldater ur Justice and Equality Movement (JEM), som Khaddafi tidigare har understött. 


Hur kommer det att gå med Abeyi? Mycket talar för att president al-Bashir har satt igång sin krigsmaskin för att ena de egna. På senare tid har det kommit allt fler tecken på sprickor i det regerande Nationella Kongresspartiet. Presidenten har bland annat sparkat sin säkerhetsrådgivare, och han sägs ha blivit misstänksam mot den egna militären efter utvecklingen i Tunisien och Egypten. Han försöker också att hantera Misseriyastammen som enligt internationell skiljedom inte räknas som invånare i Abeyiprovinsen, eftersom de inte är fast bosatta där till skillnad från Dinka Ngok. 


Min bedömning är således att kraften syftar till inre konsolidering, och inte primärt riktar sig mot Södra Sudan. Det torde innebära att al-Bashir får sin vilja igenom visavi president Kiir. Faran är då att det öppnar för framstötar mot andra områden med mycket olja liksom Abeyi. Å andra sidan riskerar han att få både Kina och USA emot sig. Med valseger i Södra Kordufan och eventuell annektering av Abeyi kommer han att sitta still.

Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet