2012-03-21

Datalagringsdirektivet - en baggis?

Med röstsifrrorna 233 - 41 röstade idag Sveriges Riksdag igenom en lag som bygger på EU:s datalagringsdirektiv. Debatten i sakfrågan har märkts, om än inte i samma omfattning som om den så kallade FRA-lagen. I själva sakfrågan handlar det om avvägningen mellan nytta och intrång. Att lagra trafikdata i sex månader är tydligen en proportionalitet som svenska folket i stort accepterar.

Regelförändringar för att möta utvecklingen i informationssamhället befinner sig ännu i sin linda. Integritetsfrågorna kommer inom en snar framtid ställas på sin spets. Danger Room hade i förra veckan en kort artikel om CIA-chefen David Petraeus uttalanden om den teknologiska utvecklingen vid ett möte tidigare i mars.

Den förre generalen resonerade kring "Internet of things" , det vill säga all vår elektroniska utrustning i hemmen som kommunicerar via Internet. Enligt David Petraeus kommer detta tillsammas med utvecklingen mot kvantberäkningar att för alltid förändra konsten att spionera. Den enskilde kan genom sina hushållsartiklar bli lokaliserad, avlyssnad och sedd av den aktör som legalt eller illegalt lägger energi på detta. Det borde innebära en stor marknad för de som kan erbjuda tjänster för elektroniskt personskydd.


Bara utvecklingen på TV-området öppnar kontroversiella perspektiv. Den senaste HDTV- modellen från Samsung innehåller ett integrerat set av inbyggd, uppkopplad kamera, dubbla mikrofoner, ansiktsigenkänning och röstigenkänning. Det går inte att se om kamera eller mikrofoner är på, vissa av funktionerna kan bara stängas av med mjukvara. Kameran går att svänga bort, men beroende på operativsystem är det troligt att tredjepartsapplikationer eller hackare kan ta sig in i systemet. Det är fortfarande oklart vilken typ av information som Samsungkontrollerade företag kan samla in, hur den förvaras säkerhetsmässigt och om den säljs vidare till andra.


Hela debatten kring integritet är intressant att följa, eftersom det största motståndet gäller det vi som medborgare vill hålla hemligt (secrecy), medan den information som omgivningen samlar om oss när vi handlar på ICA med kontokort eller söker på Google (privacy) inte alls gör Sven-Erik Medeltal särskilt upphetsad. Tänk på det nästa gång du går till grannen för att titta på dennes nya Samsung-TV. Med ansiktsigenkänning, röstupptagning och geolokalisering, så kan du ett par dagar senare få ett erbjudande i din mail från din lokale radiohandlare som inleds med: " Du har visat intresse för den nya HDTV-modellen från Samsung vi fått in...."


DN
SvD


Du vet väl om att du kan följa oss på Facebook: Försvar och Säkerhet och på Twitter @Forsvarsakerhet